Metal from NL

Warning:Dit is een album voor de gevorderde metalliefhebber. En wellicht zelfs dan is dit een plaat die je vaker moet luisteren om hem echt te kunnen waarderen. Ik vind deze sound persoonlijk echt vet, maar het is wel iets waar je van moet houden.
Avantgarde industrial deathmetal is denk ik de beste omschrijving van de sound die Empire of the Scourged neerzet. Deflore meets Emperor met een vleugje Nocte Obducta. Ongeveer dat. En dan nog net even een tandje harder, beter uitgewerkt, met female vocals, samples en een drumcomputer. Ik maakte geen grapje toen ik zei dat deze muziek voor de gevorderde metalliefhebber is. De muziek zit zo mogelijk nog complexer in elkaar dan een album van Animals as Leaders en is zo gelaagd dat je het een aantal keer moet horen om echt te horen wat er precies gebeurd in de nummers.

Normaal zou ik een cd per nummer reviewen, maar Transcend into Oblivion moet je gewoon als plaat horen, niet als losse nummers. Het vormt een vloeiend geheel van begin tot eind waarbij je de eerste keer niet weet waar je nou naar hebt geluisterd. Ondanks dat volgt hieronder een impressie van de muziek. Het is haast onmogelijk om dit te vangen in woorden (dat klinkt heel gay, maar elke keer als ik naar deze plaat luister hoor ik weer iets nieuws)

Der Wanderer uber dem Nebelsee opent met een stevige deathmetaltrack, als je de synths weg zou laten. Maar juist die synths geven het geheel een hele duistere, bijna spookachtige vibe dat de omschrijving deathmetal niet meer past. Lage growls die niet te verstaan zijn klinken bijna demonisch. Halverwege het nummer komt een atmospherisch black breakje met clean vocals om vervolgens weer terug te keren naar de deathmetal van het begin.

Hollow Machinations begint door het synthintro wat meer als industrialmetal in de stijl van die andere nederlandse act DeadCell. Overigens houdt de vergelijking tussen DeadCell en Empire of the Scourged hier wel gelijk op. Empire of the Scourged mixt het met death-riffjes, snelle drumpartijen (makkelijk zo’n drumcomputer) en hoewel het synthloopje in zijn eentje ook heel poppy had kunnen klinken, is het in combinatie met de rest van de muziek heel erg op zijn plek.

Trapped in this massive proces opent met synths en samples maar het duurt nog geen minuut voordat de gitaren en drums er weer inkicken. Dit is het nummer met het meest toegankelijke chorus en eigenlijk best een toeganklijk nummer, ondanks de vele breaks en enorme teringherrie die de band produceert tijdens de outtro van het nummer. Door de onderliggende beat krijgt het zelfs een beetje een trance/dance vibe, jammer dat Sensation Black niet meer bestaat anders hadden we hen daar misschien nog wel een keer gezien

Foul Machinations begint met een pianoriffje wat me doet denken aan Mechanical Poet. Het synthintro met de meerdere vocallines over elkaar klinkt als de soundtrack van een goeie horror film. De growls klinken alsof ze rechtstreeks uit het graf komen en er gebeurt zoveel met samples en synth dat je echt enorm ge-mindfucked word.

Tot slot het langste nummer van de plaat, A scarred Horizon. Met een Doomy intro weet Empire of the Scourged nog een invloed toe te voegen aan hun unieke stijl, om gelijk wel weer terug te keren naar de deathmetal. A scarred Horizon is eigenlijk gewoon een oldschool deathmetal track, wat meer in de lijn van Der Wanderer, al be-it dat hier ook weer zoveel met synhts gedaan word dat die classificatie echt te kort schiet. Wederom een breakje halverwege waar we nog een keer de atmospherische hoek induiken, om de laatste minuten van het album vol te knallen met death.

Het is echt knap hoe Empire of the Scourged al deze verschillende invloeden, harmonien, instrumenten en samples samen laat werken in een unieke sound. De nummers zijn ontzettend gevarieerd, op alle vlakken en voor een self-produced EP van een hele hoge kwaliteit. Ik kan me niet voorstellen dat deze band niet heel snel getekend word door een label, dus geniet nog even van het feit dat ze nog niet zo bekend zijn en koop deze EP!
 

http://www.metalfrom.nl« Back to the overview page

Transcend into Oblivion


5 tracks / 25 minutes

Avantgarde Industrial Death-Metal

Available from the first of December
as Jewel case, Digipack
and Audio Cassette

Share this page:

Follow Us

follow Empire of the Scourged on soundcloud